Fesztiválok és strandárusok a NAV célkeresztjében

Fesztiválok és strandárusok a NAV célkeresztjében
Ellenőrzési sorozatot rendel el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nyári időszakra – tájékoztatott a NAV sajtóirodája. Az ellenőrzések kiterjednek az elektronikus kereskedelemre, a szépészeti szolgáltatásokra, a vendéglátóhelyekre, a taxikra, sporttevékenység-szolgáltatókra, strandok területén működő vállalkozókra, valamint szezonális termékek forgalmazását végző adóalanyokra. Természetesen megjelennek a revizorok a kiemelt fesztiválokon és rendezvényhelyszíneken is. Mindenhol fokozottan ellenőrzik az online pénztárgépek működését.

 

Kiemelt figyelmet fordít a NAV nyáron az idegenvezetési szolgáltatókra, strandokra, időszakos vásárokra és egyéb nyári események ellenőrzésére – közölte a hatóság adószakmai szóvivője. Aszalós Andrea kiemelte, az ellenőrzések alkalmával vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat. Az adóhatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak az online pénztárgépek ellenőrzésére is.

A népszerű rendezvényeken, fesztiválokon árusítók és szolgáltatók is számíthatnak fokozott adóhatósági jelenlétre. Ilyen lesz többek között a Balaton Sound, a Soproni Volt fesztivál, az EFOTT, a Hungaroringen a Forma-1-es verseny, a Sziget fesztivál, a Kecskeméti Repülőnap, a Hortobágyi Lovas Napok és a Tihanyi Szabadtéri Játékok – sorolta a szóvivő.

Az adóellenőrök és pénzügyőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, a jövedéki termékek és az áruk eredetét, valamint egyéb adatokat és nyilvántartási kötelezettségeket is vizsgálnak. A nagyobb fesztiválokon jellemzően pénzhelyettesítő eszközöket, például fesztiválkártyát fogadhatják el a kitelepülő árusok, szolgáltatók. Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy amikor a rendezvény vendégei a kártyát felhasználják, akkor megfizetik a kereskedők, szolgáltatók termékének, szolgáltatásának ellenértékét, ezért az értékesítőnek az áfatörvény szabályainak megfelelő bizonylatot – számlát, vagy nyugtát – kell kiállítania.

A kártyás fizetési rendszernek, valamint az online pénztárgépeknek köszönhetően a bevetélek jól nyomon követhetőek, nyilvántartottak lesznek, és ez nagyban megkönnyíti az ellenőrzést is – szögezte le a szóvivő.