Népszabadság: Orvos, fodrász, kozmetikus is kaszakötelezett lehet

Népszabadság: Orvos, fodrász, kozmetikus is kaszakötelezett lehet
Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, akik a rendelet első körében eleinte kimaradtak a kötelezettség alól – írja a Népszabadság. Várhatóan a fodrászok, orvosok, majd a taxisok is online pénztárgéppel adhatnak csak nyugtát. A szaktárcánál egyelőre azt válaszolták, hogy „nem zajlik konkrét jogszabály-előkészítés az ügyben”.

 

Rövidesen online kasszával dolgozhatnak a fodrászok, a műkörmösök, majd idővel a taxisok is. A szolgáltatói szektor online pénztárgéppel felszerelésének lehetőségét vizsgálják ugyanis a kormányzatnál – értesült több független piaci forrásból a Népszabadság. A váltás a kereskedelemben ugyan jóval lassabb lett a tervezettnél, azonban a pénztárgépek gyártói, forgalmazói is úgy vélekednek, lassan valóban véget ér a folyamat. Ez a szektorban 140 ezer online összeköttetésre alkalmas gép megrendelését jelentette. Arról már korábban szó esett több szakmai fórumon is, hogy a szaktárca a kiskereskedelem online kasszacseréje után második ütemben sort kerít a szolgáltatói szektor felszerelésére is.

Külföldön, ahol már lezajlott a teljes folyamat – például Bulgáriában vagy Lengyelországban – a szolgáltatók is kénytelenek voltak online pénztárgépet üzembe helyezni. A nagy kérdés immáron az, hogy a kereskedők után mikor kell a szolgáltatóknak Magyarországon is online gépet venniük. Az NGM sajtóosztályán a lapnak annyit mondtak, hogy „konkrét jogalkotási lépések előkészítése nem zajlik”. Az NGM-nél annak adtak hangot, hogy a „tárca célja változatlanul a gazdaság további fehérítése”.

A helyhez kötött szolgáltatók, például fodrászok, orvosok átállásának technikai háttere megoldott, így ez inkább már csak jogalkotói szándék. A nagyjából két évre elhúzódott kiskereskedelmi átállással már kialakult a technikai-forgalmazói háttér, így ha a parlament rábólint egy ilyen tartalmú javaslatra, úgy fél-háromnegyed év alatt meg lehetne oldani ezeknek a szektoroknak is a NAV-bekötését.

Valamivel keményebb dió a taxik, illetve a mozgóárusok megfelelő online kasszával ellátása. Egyelőre nem ismert olyan online pénztárgép, ami a járművekbe beépíthető. Ezzel együtt az egyik taxitársaságnál úgy vélték, 2015 második felére már kifejleszthetnek a taxikba is beszerelhető eszközöket.