Valamelyest lassított májusban a kiskereskedelem

Valamelyest lassított májusban a kiskereskedelem
Idén májusban 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene a tavalyihoz képest – tette közzé második becslését a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,6 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az öthavi forgalombővülés 6,6 százalék volt.

 

Kicsit lassult a kereskedelem bővülése az elmúlt hónapokhoz képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. májusban 730 milliárd forint volt, 40 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Májusban az országos kiskereskedelmi forgalom csaknem fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (46,8 százalék), egyharmada (34,6 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,6 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában keletkezett.

A magyar kiskereskedelmi forgalom tizenegyedik hónapja bővül folyamatosan, a májusi, csaknem 5 százalékos erősödéssel Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű növekedést érte el az EU-ban − értékelte az adatokat a nemzetgazdasági tárca. Az NGM szerint a háztartások fogyasztásának élénkülése többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, a foglalkoztatás rekordszintű bővülésének, a reáljövedelmek emelkedésének és a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. A szaktárca szerint a növekedés a következő hónapokban is folytatódik.