Több mint háromezren buktak a kasszaellenőrzéseken

Több mint háromezren buktak a kasszaellenőrzéseken
Az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett az online pénztárgépek működtetésével összefüggésben a NAV, az esetek 12 százalékában, mintegy háromezernél talált valamilyen hiányosságot és 260 millió forint bírságot szabott ki – közölte az MTI érdeklődésére az adóhatóság. Gyanús, ha rendszertelenül használják a pénztárgépet. A kiszállások során a pénztárgépnaplót is elkérik a revizorok.

Jelenleg 143 048 pénztárgép van bekötve a NAV rendszerébe. Arra a kérdésre, érződik-e már az áfabevételeken az online kasszák bekötésének hatása, az adóhatóság közölte, a teljes kereskedelmi szektor 55 milliárd forinttal (15 százalékkal) teljesített jobban 2013 azonos időszakához képest.

A NAV a célzott kiválasztással a számla- és nyugtaadási kötelezettség végrehajtását ellenőrzi. Gyanúsnak találja például, ha rendszertelenül érkeznek a számlák, például egyes napokon sok, más napokon egy sem, vagy a napi nyitvatartási időn belül vannak feltűnő eltérések. Így derült fény egy csepeli vendéglőben arra, hogy az alkalmazottak csak akkor használják a kasszát, ha a tulajdonos jelen van.

Az állami adóhatóság elsősorban azt vizsgálja, hogy az adózónak a ténylegesen végzett tevékenysége alapján van-e pénztárgép-használati kötelezettsége, határidőben igényelt-e üzembe helyezési kódot, valamint intézkedett-e az online pénztárgép beszerzéséről.

Amennyiben már üzembe helyezték a pénztárgépet, a NAV egyebek között azt ellenőrzi, hogy az rendelkezik-e érvényes forgalmazási engedéllyel, bejelentették-e az üzemeltetés helyét. Megvizsgálják, található-e rajta manipulációgyanús jel, sérülés, továbbá, hogy az adózó rendelkezik-e pénztárgépnaplóval, azt a helyszínen tartja-e, megfelelően vezeti-e.

Gyakori hibának számít, hogy egyes tételeket nem ütnek be a pénztárgépbe, vagy megszakítják a nyugtát. A legtöbb szabálytalanságot a kávézókban, kocsmákban, vendéglátóhelyeken tapasztalják az ellenőrök - közölte az adóhatóság az MTI-vel.