Tejrazzia: 62 ezer liter zár alatt

Tejrazzia: 62 ezer liter zár alatt
A tejipari nagykereskedőknél és forgalmazóknál tartottak átfogó ellenőrzéssorozatot, az ötven cég vizsgálata nyomán több mint 62 ezer liter tejet vontak forgalmi korlátozás alá – számolt be az MTI-nek az országos főállatorvos. Emellett összesen 347 tételben, 3088 kilogramm élelmiszert foglaltak le. Ezek között két tonna, lejárt szavatosságú lengyel sajt is volt.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a hvg.hu elemzésében már bebizonyította, az áfacsalásra kiváló lehetőséget ad több termékcsoport, így a tartós tejek is. A hetilap munkatársai a gyanús tételekből találtak szinte minden hazánkban működő élelmiszer-áruházláncban. Nos, a Földművelésügyi Minisztérium irányításával most indult átfogó vizsgálatoknak természetesen semmi köze az áfacsalási ügyekhez. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos is csak azt közölte az MTI-vel, hogy múlt héten soron kívüli ellenőrzést tartottak azoknál a nagykereskedőknél és forgalmazóknál, amelyek ultrapasztőrözött (UHT) tejet importálnak és forgalmaznak.

Bognár Lajos ismertette, az ellenőrzés eredményeként több mint 62 ezer liter UHT tejet vontak forgalmi korlátozás alá nem megfelelő nyomonkövetési dokumentáció miatt. Az ellenőrzések során egyéb termékeket is vizsgáltak, 347 tételben összesen 3088 kilogramm élelmiszert foglaltak le. A legnagyobb mennyiség több mint két tonna lejárt minőség-megőrzési idejű lengyel sajt volt. A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszerbiztonsági követelményekre, a tejek mikrobiológiai és beltartalmi megfelelőségére, a termékek jelölésére is. Azokat a tételeket, amelyeknek nem tudják igazolni az eredét, megsemmisítik.

A jogszabálysértések elkövetői milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. A közel 40 féle UHT-tej laboratóriumi vizsgálatát megkezdték, az ellenőrzések pedig folytatódnak – szögezte le Bognár Lajos.

Kíváncsian várjuk, mikor kezdődik meg a többi termékcsoportnál is valamilyen vizsgálat, amelyet persze nem feltétlenül az áfacsalási lehetőségek felszámolására indítanak. Mindenestre a kereskedőknek ezentúl jobb lesz inkább óvakodni az effajta termékektől.