Borban az igazság: Eddig nem talált rossz borszállítmányt a NAV

Borban az igazság: Eddig nem talált rossz borszállítmányt a NAV
Kiemelten vizsgálja a NAV Bács-Kiskun megyében a borkereskedelmet. Az M5-ös autópálya mellett is ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol átvizsgálják a szállítmányokat. Keresik az Európai Unióból érkező fekete fuvarokat, de kiszűrik a bornak nem nevezhető, gyenge minőségű pancsolmányokat is. Jó hír a borkedvelőknek, hogy eddig nem találtak szabálytalanságot. Az akciósorozat három hónapig tart.

Eddig nem találtak szabálytalanul érkező bort a múlt héten megkezdett országos akciósorozat keretében a tartálykocsikat ellenőrző pénzügyőrök – közölte a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense az MTI-vel.

Némedi-Varga Éva pénzügyőr őrnagy elmondta, Bács-Kiskun megyében található a legtöbb regisztrált bor adóraktár, ezért a megyében kiemelten ellenőriznek a három hónapig tartó akciósorozat idején. Az akció fő célja az uniós tagállamokból feketén szállított szőlőborok, valamint a silány minőségű, bornak nem nevezhető termékek forgalmának megakadályozása.

A megye nagyobb útjain, valamint az autópályán az akció első öt napján 67 pénzügyőr 181 gépjárművet ellenőrzött, ezek közül 31 volt a tartályautó. A megállított kocsik többsége nem bort, hanem más terméket szállított.

A pénzügyőrök az ellenőrzés kezdete óta 18 esetben tapasztaltak egyéb szabálytalanságot, jellemzően közigazgatási, illetve jövedéki szabálysértést, ezért a megindított eljárások keretében 5,5 millió forint bírságot szabtak ki.

Némedi-Varga Éva felhívta a figyelmet, hogy a szeptember végéig tartó akció keretében a borszállítmányok gyakori és váratlan ellenőrzésére lehet számítani továbbra is a közutakon, de az érintett gazdálkodóknál, a pincészeteknél is sűrűbben megjelennek a pénzügyőrök.