Besokallt az NGM: augusztus 31. a kasszacsere utolsó napja

Besokallt az NGM: augusztus 31. a kasszacsere utolsó napja
Augusztus 31. után már csak online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a csere véghatáridejéről egyeztetett a Pénztárgép Munkabizottság – írja az Index. Korábban az volt a tárca álláspontja, hogy nem tűz ki véghatáridőt, úgyis hamarosan átáll mindenki. A jelek szerint azonban ez a helyzet trükközésre adott alkalmat.

Komoly szankcióra számíthat az a vállalkozás, amelyik szeptember elsejétől nem online pénztárgépet használ. Az átállást elmulasztó cégeket egy millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a NAV, és az üzlethelyiségeket is lezárhatja 12 nyitvatartási napra – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Korábban a nemzetgazdasági tárca azt nyilatkozta az onlinekassza.hu-nak, hogy nem tűznek ki végső átállási határidőt, hiszen a folyamat a végéhez közeledik. Az adóhatóság az elmúlt hónapokban azonban azt tapasztalta, hogy sokan trükköznek, hogy a lehető legkésőbb kelljen olyan pénztárgépbe ütni a bevételt, amelyik az adatokat azonnal továbbítja a NAV kockázatelemzőinek. A rendszert kijátszó vállalkozások nem veszik át a megrendelt pénztárgépet, nem fizetnek előleget, vagy a megrendelést visszamondva új forgalmazót keresnek.

Ha a revizor eddig úgy ítélte meg, hogy a vállalkozás mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb beüzemelje a pénztárgépet, nem szankcionált.

A kormány a tisztességes, jogkövető, régóta onlinekasszát használó vállalkozások és a költségvetési bevételek növelése érdekében döntött a véghatáridő kitűzése mellett – jelentették ki.

A forgalmazók szerint augusztus végéig több ezer pénztárgép azonnal beüzemelhető, a pénztárgéphasználatra köteles vállalkozásoknak nincs más dolga, mint felkeresni a forgalmazókat. A rendelés azonnal teljesíthető, hiszen az online kasszák a gyártók, a forgalmazók raktáraiban, polcain vannak – írják a közleményben.