Pénztárgépek: Egy hét múlva jön a szigor

Pénztárgépek: Egy hét múlva jön a szigor
Egy hét múlva már csak online pénztárgép működhet az országban. Az a vállalkozás, amely elmulasztja a kasszacserét, szeptember 1 után egymilliós bírságra is számíthat és legfeljebb 12 napig tartó üzletbezárás várhat rá. Jelenleg már mintegy 160 ezer online pénztárgép működik a NAV szerverére kötve, és a forgalmazóknál a polcon állnak a kiskasszák, tehát az NGM közleménye szerint a határidő elvileg teljesíthető.

 

Kizárólag online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások szeptember 1-től. Az átállást elmulasztó céget egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság, emellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 napra – figyelmeztet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca szerint a gyártók, forgalmazók jelentése alapján augusztus végéig több ezer pénztárgép azonnal beüzemelhető. A vállalkozónak nincs más dolga, mint felkeresni egy gyártót vagy egy forgalmazót, és a rendelés azonnal teljesíthető. Az érintettek már 136 engedélyezett típusból választhatnak.

A NAV múlt heti adatai szerint 156 ezer pénztárgépet kötöttek össze a szerverrel, ez a szám azóta meghaladhatta a 160 ezret. A közlemény szerint a kormány a tisztességes, régóta online kasszát használó vállalkozások és a költségvetési bevételek növelése érdekében döntött véghatáridő kitűzése mellett. Az adórevizorok ugyanis azt tapasztalták, hogy számos esetben tudatosan késleltették egyes vállalkozások az átállást.

Az online pénztárgépek bevezetésének pozitív hatását az egyes gazdasági ágazatok bevallási adatai is igazolják. Az áfacsalással leginkább érintett kiskereskedelmi szektorok például az első félévben a korábbi évek trendjéhez képest kiugróan több áfát vallottak be, ami egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének - emeli ki az NGM közleménye.