Itt az első magyar Bitcoin automata

Itt az első magyar Bitcoin automata
Üzembe helyezték Magyarországon az első bankautomatát, amely a Bitcoin nevű digitális valuta váltására alkalmas. A készüléket hétfőn mutatták be Budapesten, a belvárosi Anker Klubban. A Magyar Nemzeti Bank nemrég leköszönt felügyelőbizottsági tagja szerint a digitális valutának nagy jövője van, ezért jelentős lépés az automata beüzemelése – írja az MTI.

Magyarországon is egyre népszerűbb a digitális valuta, főleg a fiatalok körében. Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni és átváltani a digitális pénzre, az átváltható összeg minimum 2000 forint – mondta Debreczeni Barnabás, a Bitcoin ATM üzembe helyezését szervező Octarine Labs ügyvezetője.

A készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, később innen lehet az összeget vásárlásra fordítani. Az ATM-be befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontból minden elvárásnak megfelel.

A Bitcoint váltó készülék használata során hét százalékos tranzakciós díjat számítanak fel, ami nagyon magas az online tőzsdék 1-2 százalékos díjaihoz képest, viszont versenyképes például egyes bankkártyás tranzakciók, internetes vásárlások költségeivel összehasonlítva. Az automatás bitcoin-vásárlás azonban sokkal gyorsabb, mint a bitcoin-tőzsdén vásárolni, ahol több napos az átfutási idő.

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja a készülék bemutatására rendezett eseményen úgy vélte, a Bitcoinnak, a digitális pénznek nagy jövője van, ezért a mostani esemény nagyobb jelentőségű, mint az állam és a kereskedelmi bankok között zajló perek.

***

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án bocsátott ki egy ismeretlen internetező (nickneve Satoshi Nakamoto), közvetlenül a 2008-as amerikai pénzügyi válság kirobbanása után. A Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól.

A Bitcoinok tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon, vagy felhő alapú szolgáltatóknál. A rendszer felépítése és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését. A Bitcoint online es hagyományos kereskedők, szolgáltatók egyaránt alkalmazzák, évről-évre jelentősen nő az elfogadóhelyek száma. (Forrás: Wikipédia)

Fotó: MTI