Megjelent a Nutri-Score jelölés a magyar élelmiszereken is

Idehaza is egyre elterjedtebb a Nutri-Score élelmiszer-jelölés, ami egy A-tól E-ig terjedő betű- és színskálát alkalmazva mutatja meg, mennyire egészséges egy adott termék rendszeres fogyasztása. A témának nemrég a Trade magazin portál szentelt cikket.

Jelenleg ez a rendszer önkéntes alapon működik, de néhány meghatározó élelmiszeripari vállalat, például a Nestlé, a Danone és a Pepsi, valamint élelmiszerláncok, mint az Aldi, a Lidl és az Auchan, már alkalmazzák. A Nutri-Score segít a vásárlóknak abban, hogy könnyen megítélhessék az élelmiszerek táplálkozásértékét.

Ezenkívül a NOVA nevű tudományos alapokon nyugvó élelmiszerbesorolási rendszer is segítheti a fogyasztókat. Ennek fő célja az ultrafeldolgozott élelmiszerek, rövidítve UPF-ek azonosítása. Az UPF élelmiszerek elismerését három alapelv határozza meg: az összetevőket, a készítési módszereket és a gazdasági érdekeket veszi figyelembe. Az UPF-ek azt a célt szolgálják, hogy növeljék a termék fogyasztását, és ezáltal gyakran olyan ipari adalékokat tartalmaznak, mint tartósítószerek, színezékek, állományjavítók vagy ízfokozók. Fontos, hogy az UPF-ek nemcsak a szintetikus összetevőkre utalnak, hanem hangsúlyozzák az élelmiszerek olyan manipulációját is, amelyek ösztönzik a túlzott fogyasztást.

Ez a két rendszer, a Nutri-Score és a NOVA, segít a vásárlóknak egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában és az élelmiszerek összetételének jobb megértésében.

Forrás: Trade magazin

Illusztráció: tapertekjeloles.hu