Változik a tessék-lássék jogszabály − Nagyobb betűk a csomagoláson

Változik a tessék-lássék jogszabály − Nagyobb betűk a csomagoláson
Bár eddig is kötelező volt bizonyos információkat feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán (például összetevők, szavatosság, származás, stb.), azt a gyártók nem egyszer csak tessék-lássék, gyakorlatilag olvashatatlanul kis betűkkel, a csomagolás hajtása mögött tették meg. Magyarán, bár eleget tettek a törvény betűjének, a szellemének nem, hiszen a cél, amely szerint a fogyasztó részleteiben láthassa, mit eszik/iszik, mégsem valósult meg.

Ezen a helyzeten változtat most a kormány tervezett rendelete, amely garantálja, hogy ezeket az információkat nagyobb betűkkel és jól látható helyen tüntessék fel, hogy azokat bárki, azonnal elolvashassa. A kormányzati honlapon, a földművelésügyi miniszter nevében közzétett tervezet arról is rendelkezik, hogy a kötelező jelölési elemek magyar nyelvű szövegének legalább akkorának kell lennie, mint a legnagyobb betűs idegen szövegnek.

Szintén új szabályt hoztak a tejre, ennek származási országát jelölni kell, ha az nem magyar, de a kötelezettség az unió országaira nem vonatkozik.