Tartja bővülési ütemét a kiskereskedelem

Tartja bővülési ütemét a kiskereskedelem
Több mint egy éve tart a kiskereskedelmi forgalom erősödése. Idén augusztusban 2,5 százalékkal, az év első nyolc hónapjában már több mint 5 százalékkal bővült az ágazat az egy évvel korábbihoz képest. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint az, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, a kedvező inflációs folyamatok és a fogyasztói bizalom magas szintje mellett a rekordszintű foglalkoztatásnak, a reáljövedelmek bővülésének és a rezsicsökkentésnek is köszönhető.

 

A kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog, ezt támasztja alá többek között a gazdasági növekedés gyorsulása is. Ez a folyamat a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását és a kiskereskedelmi forgalom emelkedését is magával hozza – állítja Glattfelder Béla államtitkár. A szakpolitikus szerint az export mellett már a belső fogyasztás is támogatja a gazdasági növekedést, ami miatt a GDP bővülése 2015-ben is kiegyensúlyozott maradhat.

Az államtitkár hozzátette, hogy a sorozatban 14. hónapja tartó bővülés jól mutatja annak a kormányzati törekvésnek a sikerét, amelynek célja, hogy az embereknél minél több pénz maradjon, nőjenek a háztartások megtakarításai és a válság után ismét elkezdjenek vásárolni − ez pedig a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozásoknak is fontos.

Idén augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben ugyan 1,6 százalékkal mérséklődött a forgalom, kedvező jelnek tekinthető, hogy a nem élelmiszer-kereskedelemben trendforduló jelei látszanak, itt 6,8 százalékos erősödést mértek. Az üzemanyag-kiskereskedelemben szintén jelentősen, 4,3 százalékkal emelkedett az értékesítés.