Törvény készül az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

Törvény készül az üzletek vasárnapi zárva tartásáról
Néhány kivételtől eltekintve elrendelnék az üzletek vasárnapi zárva tartását egy törvénymódosító javaslat szerint − írta a Magyar Nemzet a lap birtokába jutott törvénymódosító csomagra hivatkozva. A javaslat elsősorban a plázákat, hipermarketeket érinti. A dohányboltok, gyógyszertárak, benzinkutak, virágosok, patikák, pékek az Úr napján is nyitva lehetnének. A beadvány egy korábbi kereszténydemokrata javaslat újragondolása.

Világörökségi területeken bezáratnák a diszkontokat, hipermarketeket. A Magyar Nemzet úgy tudja, jövő héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő, korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. A kormány újratárgyalja azt a korábbi KDNP-s javaslatot, amely szerint bizonyos kereskedelmi egységek vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva.

A lap birtokában levő javaslat szerint jövő év március elsejétől a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnának nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltoknak külön szabályok alapján vasárnap délben kellene zárnia.

A törvényben nem említett, más típusú egységek is lehetőséget kaphatnak majd a vasárnapi üzemre, erről egy bizottság hozhat majd döntést. Többek között azt is figyelembe vennék, hogy az adott kereskedelmi egység turisztikailag látogatott területen helyezkedik-e el.