CBA, Coop, Reál: reális a vasárnapi zárás

CBA, Coop, Reál: reális a vasárnapi zárás
Támogatja a vasárnapi zárást a magyar élelmiszerkereskedelem három legnagyobb forgalmú, hazai tulajdonú üzletlánca, a CBA, a Coop és a Reál – közölték a cégek az MTI-vel. A társaságok 2013-ban 1441 milliárdos forgalmat értek el, összesen 77 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Közleményük szerint a zárva tartás miatt nem lennének elbocsátások.

Kiáll a vasárnapi zárva tartás mellett a CBA, a Coop és a Reál. Közleményük szerint a korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenése, családi élete miatt van szükség. A három – összesen 77 ezer dolgozót foglalkoztató és 2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő – társaság szerint a tervezett szabályozás nem különbözteti meg pozitívan egyiküket sem a többi nagy áruházlánctól, hiszen a legtöbb egységüknek zárva kell maradnia vasárnap, ha a törvényt elfogadják. A három lánc franchise partnereinek csak néhány százaléka működik családi vállalkozásban, amelyek esetleg alkalmazottak bevonása nélkül meg tudnák oldani a vasárnapi működést.

„Meggyőződésünk, hogy a szabályozás miatt nem esik vissza a forgalom, így elbocsátásokra sem kerül sor. Ennek megerősítéseként mindhárom üzletlánc garantálja, hogy a szabályozás életbelépése esetén sem fog munkahelyeket megszüntetni” − áll a közleményben.

A társaságok szerint a vásárlók számára hat nap hosszított nyitva tartás elegendő a termékek beszerzésére, a vasárnap nyitva maradó kis üzletekben pedig megvehetők a feltétlenül szükséges élelmiszerek és más, alapvető termékek.

Bár nem zárkóznak el a további szakmai egyeztetésektől, kinyilvánították, hogy a vasárnapi nyitva tartás korlátozása alapvetően helyes.