Elnöki segítséget kérnek a kereskedők

Elnöki segítséget kérnek a kereskedők
Áder Jánoshoz fordult az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Az érdekvédelmi szervezet azt kéri a köztársasági elnöktől, ne írja alá a kedden elfogadott, a kereskedelmi szektort sújtó törvényeket. A szövetség attól tart, hogy a kiskereskedelmi szektort érintő megszorító intézkedések nyomán veszélybe kerül a biztonságos élelmiszerellátás.

A parlament kormánypárti többsége megszavazta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek értékesítését azoknak a vállalatoknak, amelyek két, egymást követő évben veszteségesen működnek. Emellett – ugyancsak 2018-tól – betiltják a bruttó 400 négyzetméternél nagyobb, napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek működését a világörökségi területeken, az ottani értékek, valamint a városkép és a környezet védelmére hivatkozva. A fővárosban jelenleg a Duna-part látképe és a budai várnegyed, valamint az Andrássy út és történelmi környezete élvez világörökségi védelmet – írja a nol.hu.

Elfogadta az Országgyűlés a nagy alapterületű áruházak építését korlátozó jogszabály módosítását is. Januártól a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi építményekre, illetve az áruházak bővítésére az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni.

Az OKSZ szerint a korábbi korlátozó intézkedésekkel, így az élelmiszer-felügyeleti díj átlag tizenötszörösére emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával együtt mindez már olyan teher az élelmiszerpiac egésze számára, amely veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.