Nyűg lesz ott, ahol nincs mobilkapcsolat

Mobilkapcsolatra mindenképpen szükségük lesz majd a kereskedőknek, hogy teljesíthessék az onlinekassza-rendszer követelményeit – derül ki a NAV közleményéből. Különleges esetekben mentesítés adható, azonban csak egy évre, ezt követően újabb felülvizsgálat következik.

Az onlinekasszához nem internet, hanem mobil adatkapcsolat szükséges – hívja fel a figyelmet a NAV közleménye. Az AEE-n tárolt adatoknak mobil adatkommunikációs megoldással kell eljutniuk az adóhatósághoz, ez lehet akár a lassabb GPRS vagy EDGE technológia, de a HSDPA és az UMTS is engedélyezett.

Mivel a mobillefedettség még nem százszázalékos Magyarországon, ha a pénztárgép olyan területen üzemel, ahol a mobil adatkapcsolat nem érhető el, és külső antenna vagy más műszaki megoldás alkalmazása aránytalanul magas költséget jelentene, az adózó az állami adóhatósághoz egyedi mentesítés iránti kérelemmel fordulhat. Ez 1 évre szól és meghosszabbítható. Amennyiben azonban az egyedi mentesítés alatt a mobil adatkapcsolat elérhetővé válik, az állami adóhatóság az egyedi engedélyt visszavonja.

Az adatszolgáltatási kötelezettség azonban a mobil alól mentesített kereskedők számára is fennáll. Ebben az esetben az AEE-ben tárolt adatokat CD/DVD lemezre kell lementeniük, és minden hónap 10. napjáig el kell küldeni a székhely vagy telephely szerinti illetékes adóhatóságnak. Arra is van lehetőség külön engedéllyel, hogy a pénztárgépet a napi zárást követően legalább 1 órára úgy helyezzék el, hogy az elektronikus hírközlő hálózat elérhető legyen.