Ez lesz gyanús a NAV-nak

Számos olyan viselkedésről árulkodik majd az onlinekassza, amelyről nem is gondolnánk, hogy gyanúra ad okot az adóhatóságnál. Nemcsak a konkrét forgalmi adatok buktathatják le a kereskedőket, hanem például a bevitelek gyakorisága is. Újabb rossz hír a kiskereskedőknek, hogy az IVSZ szerint drágulnak a pénztárgépek, így az ötvenezres támogatás a csere költségének felét sem fedezi.

Az onlinekasszák bevezetését üdvözlik a tisztességes kereskedők, hiszen javítja pozíciójukat azokkal szemben, akik az adók elcsalásával kerültek korábban előnybe. Az onlinekassza.hu most összegyűjtötte, mik lehetnek azok az árulkodó jelek, amelyek a NAV-nak jelzik majd, hogy nem minden működik tisztességesen.

  1. A kasszák forgalma bármikor lekérdezhető, így tudják, mekkora bevételnek kell a pénztárban lennie. Gyanús, ha csak a zárás környékén nő meg a forgalom, ez arra utal, hogy a nyitvatartási idő nagy részében nem a kasszába kerül a bevétel, és annak csak egy kis részét teszik bele a nap végén.
  2. Az is furcsa, ha az üzlet tulajdonosa kevés alkalmazottat jelent be, és azzal a létszámmal nem lehetne kiszolgálni a pénztárgépen tapasztalt forgalmat.
  3. Az ellenőrök próbavásárlásokat tarthatnak, amelyen meggyőződhetnek arról, beütötték-e az általuk vásárolt tételeket.
  4. A NAV bekötés után azt is ellenőrizhetik, hogy a vásárlás adatai megjelentek-e a központi szerveren, vagy „elakadtak” valahol. Ekkor szinte biztos, hogy az adott pénztárgép nem működik megfelelően.
  5. Az adóhatóság kockázatelemző grafikonokat készít, és ha a forgalmi adatok kirívóan eltérnek az átlagostól, akkor a rendszer jelzi, hogy érdemes megvizsgálni az üzletet.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint a csipek globális hiánya lassítja és drágítja is a kasszák beszerzését. A kormány korábban 100 ezer forint körüli árral számolt egy olyan pénztárgép esetében, amely alkalmas lesz a NAV-bekötésre, ehhez határozták meg az 50 ezer forintos állami támogatást. A Népszabadság szerint legalább 120 ezer forint lesz az ár, így a dotáció nem éri el a gép árának felét, ami a kisvállalkozások terheit aránytalanul növeli.

A lap szerint jelenleg egymással párhuzamosan zajlik a NAV online hálózatára kötendő pénztárgépek „lelke”, az adóügyi ellenőrző egység (AEE), illetve maguknak az új pénztárgépeknek a tesztelése. A hírek szerint a két hardvert külön 3-3 cég teszteli, és később a gyártás is külön történhet.