A trafikosok harmada volt előrelátó

Piaci információk szerint a koncessziótulajdonosok bő harmada, azaz kétezer üzlet döntött olyan pénztárgép beszerzéséről, amelyeket később nem lecserélni, hanem csak hozzá kell majd igazítani az NDN és a NAV technikai elvárásaihoz. A trafikosok nagyobb része viszont olcsó, 30-40 ezer forintba kerülő hagyományos pénztárgépet vett, amellyel nehézkes lesz az adminisztráció, ráadásul az átmeneti időszak leteltével, augusztus 31-én ki is lehet dobni a fölöslegessé váló berendezést – írja a nol.hu.

Egy héttel az indulás előtt továbbra sincs a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) által elfogadott, illetve az NDN Zrt. által is ajánlott pénztárgép. Az NFM közleménye ugyanakkor arra figyelmeztet, készletnyilvántartó rendszerrel mindenképpen rendelkeznie kell a trafikosnak – számol be a nol.hu.

A jelenlegi helyzetben a trafikosok számára az egyik megoldás, hogy pc-alapú, készletnyilvántartóval ellátott pénztárgépbe ruháznak be, ami ugyan nem olcsó mulatság – félmillió forintnál is többe kerül –, ám később, ha megjelennek az NDN és a NAV technikai elvárásai, vélhetőleg csak apró beállítás szükséges e rendszereknél – olvasható a nol.hu cikkében. Az online hírportál által idézett piaci információk szerint a koncessziótulajdonosok bő harmada döntött ilyen pénztárgép beszerzéséről, azaz kétezer üzletbe kerül ilyen drágább kassza július elsején. A trafikosok nagyobb része viszont olcsó, 30-40 ezer forintba kerülő hagyományos pénztárgépet vett, amellyel nehézkes lesz az adminisztráció, ráadásul az átmeneti időszak leteltével ki is lehet dobni a fölöslegessé váló berendezést.

A nol.hu kifogásolja, hogy nem sikerült időre elkészülni az online adatszolgáltatási kötelezettségről szóló részletes kormányrendelettel, és hogy csúszik a pénztárgépek engedélyeztetési procedúrája. A piacot ismerők szerint ennek hátterében az állhat, hogy az NDN-nél nem sikerült időre kiépíteni az 5400 trafikból érkező adattömeg befogadására alkalmas számítógépes hálózatot. Ezzel kapcsolatban az NDN úgy nyilatkozott, előkészítés alatt van a rendszer.