Hétszáznál több támogatási kérelmet utasítottak el

Egyelőre nincs tömeges jelentkezés a pénztárgépek cseréjéhez igényelhető támogatásért. A NAV-tól kapott tájékoztatás szerint július 4-ig 6794 kérelem érkezett be. A hatóság több mint hétszázat kénytelen volt valamilyen hiba miatt elutasítani, ezért arra buzdítják a kereskedőket, hogy elektronikus úton adják be a dokumentumokat, a program ugyanis még beküldés előtt figyelmeztet az esetleges hibás kitöltésre.

 

Az online pénztárgép beüzemeléséhez, illetve a kasszánként legfeljebb 50 ezer forint támogatás igényléséhez szükséges PTGREG adatlapot 6 794-en töltötték ki – tájékoztatta a NAV az onlinekassza.hu-t. Az elbírált kérelmek közül 5 521 esetben adták ki a regisztrációs kódot és a teljes támogatási összegre jogosító igazolást. Valamely feltétel hiánya miatt 981 kódot úgy adtak ki, hogy ahhoz nem jár támogatás. (Ezek között lehettek olyanok, akik eleve nem voltak jogosultak a rendelet szerint állami segítségre.) Összesen 721 támogatási adatlapot utasítottak el, de ezek a határozatok még nem jogerősek.

Amennyiben az adózó a TAM 01 vagy TAM 02 adatlapot hibásan tölti ki, abban az esetben a regisztrációs kódot megkapja ugyan, de a támogatást nem. A hibás adatlapokról a bevallásokat feldolgozó program értesítőlevelet küld. A kísérőlevélben tájékoztatják az adózót a hibákról, a javítási lehetőségekről, illetve ennek a levélnek a melléklete tartalmazza a regisztrációs kódot. A támogatás igényléséhez tehát újra be kell nyújtani a PTGREG adatlapot, immár jó adattartalommal.

Az elektronikus bevallás tartalmazza a szükséges logikai hibaüzeneteket, amelyek megkönnyítik a kitöltést, így például felhívja a figyelmet arra, ha a küszöbérték elérése miatt az igényelt támogatás összegét csökkenteni kell. Ebben az esetben a program automatikusan kiszámolja a kérhető összeget.