Kiskaput ígérnek, ami hamar bezárulhat

Kiskapuval kecsegtetik azokat a mikro- és kisvállalkozásokat, amelyeknek tulajdonosai sokallják az onlinekasszák bevezetésének költségeit. A számlázó programmal összekötött házipénztár alkalmazását ajánlják, de szakértők szerint érdemes tisztában lenni a hátulütőkkel. Csak az használhat papíralapú számlát a pénztárgép kiváltására, aki minden alkalommal névre, címre kiállított áfás számlát ad a vevőnek. Ha azonban a vásárló nem mondja meg a személyes adatait, akkor ez a módszer nem működik.

Egyre nő az érdeklődés a számlázó programmal összekötött házipénztár programok iránt. Több ügyfelünk jelezte, hogy pénztárgépeik átállítása a szeptembertől kötelező új rendszerre olyan költséget jelent a számukra, hogy alternatív, de törvényes megoldást keresnek. Ilyenkor – feltéve, hogy vásárlóik jelentős része visszatérő vendég – a számlázó program és házipénztár kombinációját szoktuk javasolni, annál is inkább, mert sok pénztárgép nem alkalmas áfás számla kibocsátására. Következésképpen, ha egy vállalkozás rendelkezik is kasszával, az áfás számlák kiállításához akkor is szüksége lehet egy számlázó programra – nyilatkozta a Marketing és Média szaklapnak Dr. Ransburg Beatrix a rEVOLUTION kisvállalati üzletágának vezetője. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a kereskedők minden ügyfélnek áfás számlát bocsássanak ki a számlázó program segítségével, és az átvett pénzről egy házipénztár bevételi bizonylatot is kiállítsanak. További előnye lehet ennek a módszernek, hogy a vásárlók kilétéről információkat szerezhetünk, és hozzájárulásuk esetén ezeket marketing akcióinkhoz felhasználhatjuk – mondja az üzletágvezető.

Az onlinekassza.hu korábban feltette a kérdést a NAV illetékesének arról, hogy adhat-e kézi kiállítású számlát a kereskedő, és így megúszhatja-e a kasszacserét? A hatóság szóvivője azt közölte, hogy ez csak abban az esetben lehet megoldás, ha minden vásárló megadja a számlázáshoz szükséges személyes adatait, vagyis a nevét illetve a lakcímét.

A jogszabály így szól: Az Áfa tv. 166. §-ának (2) bekezdése alapján ha az adóalany nyugta helyett számlát bocsát ki, akkor mentesül az NGM rendeletben előírt gépi nyugtaadási kötelezettség alól. Amennyiben valamennyi termék értékesítése vagy szolgáltatás nyújtása esetében megismeri az adóalany a termék beszerzőjének, illetve a szolgáltatás igénybevevőjének a nevét és címét, akkor mentesülhet a gépi nyugtaadási kötelezettség, ezáltal a pénztárgép használata alól. Amennyiben csak egyetlen vevő úgy dönt, hogy nem közli ezeket az információkat, a kereskedő nem tehet mást, mint hogy pénztárgépes nyugtát ad.

Alapvető jogelvek ütköznek itt, egyrészt a kereskedelem biztonsága és átláthatósága, másrészt a személyiségi jogok kérdése. Jogi szakértők szerint a két érdek között a személyiségi jogok védelme erősebb, vagyis senki nem kötelezhető arra, hogy elárulja adatait egy vásárlás során. Attól is óva intenek a szakemberek, hogy valaki fiktív nevet, lakcímet írjon a számlára azért, hogy megússza a kassza beszerzését. A bizonylat tartalmának valódiságáért ugyanis a számla kitöltője felel. Akkor is igaz ez, ha a vásárló mond be nem létező nevet, vagy címet. Egy hamisítás miatti eljárás pedig sokkal több kárt okoz a boltnak, illetve a vállalkozónak, mintha rászánta volna magát a pénztárgép beszerzésére.