NGM: jóhiszemű adózót nem bántunk

NGM: jóhiszemű adózót nem bántunk
Viszonylagos nyugalommal fogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy visszavonták egy korábban engedélyezett pénztárgép forgalmazási engedélyét. Nem féltik az állami támogatást, azt ugyanis csak a teljesítés után kapná meg a forgalmazó. Megtudtuk, hogy összesen három céggel állapodott meg a kormány arról, hogy legfeljebb 100 ezer forintért adnak minimum tízezer kasszát. A minisztérium sajtóosztálya szerint a NAV minden körülményt mérlegel, jóhiszemű adózónak nem kell büntetéstől tartania.

Felzúdulást okozott a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások körében, hogy az MKEH visszavonta a SAM4S NR 270 típusú kassza forgalmazási engedélyét. Ebből a típusból tízezret előjegyeztek úgy, hogy azokat 100 ezer forintért adják a kormánnyal kötött megállapodás fejében. A kereskedők most nem tudják, mi lesz az előleggel, illetve tartanak a NAV büntetésétől, hiszen az általuk leadott megrendelés most olyan kasszára vonatkozik, amely nem szerepel az engedélyezett típusok között. Kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium azt válaszolta, hogy továbbra sem cél a büntetés, de a NAV kötelessége a jogszabályok betartatása. A helyszíni ellenőrzések során azonban minden körülményt értékelnek, így a jóhiszeműen eljáró adózót nem érheti joghátrány.

Az NGM sajtó főosztálya arról is tájékoztatott, hogy a pénztárgépengedéllyel rendelkező forgalmazók közül az Alt Cash Kft., az ECR-Trade Kft. és az LA Pénztárgép Kft. tulajdonosaival írtak alá megállapodást. A társaságok vállalták, hogy a pénztárgépgyártás elősegítésére kapott támogatás fejében 2013. november 30-ig tízezer pénztárgépet legfeljebb százezer forintért értékesítenek. (Tehát a határnapig legalább tízezer darab kedvezményes pénztárgép értékesítéséről kell szerződéssel, megrendeléssel rendelkezniük.) A megkötött szerződések egyikében sincs meghatározott pénztárgéptípus, így a visszavont engedély ellenére – bármelyik engedélyezett típus határidő előtti értékesítésével – még teljesíthetőek a szerződésben vállalt kötelezettségek – áll a minisztérium válaszában.

Ez persze csak elvi lehetőség, ugyanis az Alt Cash Kft. kifejezetten a visszavont típusra kötötte meg a szerződéseket, jelen pillanatban pedig nem rendelkezik más típusú, MKEH engedélyes kasszával, amelynek a forgalmazása is megkezdhető. A SAM4S NR 300-as típusra ugyan van engedély, de a hiánypótlás még nem történt meg, így nem forgalmazható. A minisztérium szerint a támogatás nincs veszélyben, ugyanis azt utólag folyósítják.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal tegnap közzétette, hogy két, korábban engedélyezett, de „nem forgalmazható” státuszban lévő pénztárgéptípusnál sikeres volt a hiánypótlás, ezért a Prior Cash Kft. Novatek N és a Szintézis Informatikai Zrt. Novatek F jelű kasszáit elkezdhetik forgalmazni. Az MKEH listáján további új információ, hogy a Laurel Számítástechnikai Kft. A019-es számon megkapta az első engedélyt PC-s kasszára. A kiskasszák piacán jelenleg három olyan forgalmazóról tudunk, amely élesben bekötött és megszemélyesített onlinekasszákat, a Montel Informatika Kft., és a Laurel mellett az ECR- Trade Pénztárgép Kft. 

Az ECR közlése szerint a szlovák gyártmányú Euro-150TE Flexy típusú online pénztárgép is rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel A014 számon. Három hete 42 db Euro-150TE Flexy típusú online pénztárgép megszemélyesítve, éles üzemben működik az országban, az esetleges hibák kiszűrése, javítása érdekében. A tömeggyártás október végén kezdődik.