NGM: Mégsem lesz új határidő

NGM: Mégsem lesz új határidő
Nem változik a kasszacsere határideje május 31-re – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium lapértesülésekre reagálva. Még a PC-s kasszák esetében is ragaszkodnak a 2013. december 31-i cseréhez, pedig jelenleg egyetlen engedélyezett PC-s kasszarendszer van. Az NGM közleménye azt a Népszabadság-információt viszont nem cáfolja, hogy a gépeket ezentúl nem a forgalmazótól kell majd megrendelni, hanem a NAV oldalán keresztül. Ha ez így lesz, akkor egy hivatalos központi kasszalistából válogathatnak majd a kereskedők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi a határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú kasszák átállításának végső határideje 2013. december 31. – közölte a minisztérium lapértesülésekre reagálva az MTI-nek.

A Népszabadság szerint a piacon kialakult kaotikus helyzet miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelettervezetet készített, hogy a kasszacsere folyamatát felgyorsítsák és erősítsék az állami ellenőrzést. Felvetődött, hogy a kasszacsere határidejét 2014. május 31-ig kitolják. Ezt cáfolta most a minisztérium.

Az NGM kiemeli: a jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól. Ennek megfelelően nem módosul a határidő sem a kiskasszák, sem pedig a PC alapú nagykasszák esetében. Ez a határidő a PC alapú nagykasszáknál 2013. december 31., míg a kiskasszák esetében szeptember 30-án már lejárt az új pénztárgépek kötelező megrendelési határideje. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedőnek le nem szállítják a megrendelt új gépet.

A minisztérium hozzáállása dicséretes, de a jó szándékba be kellene kalkulálni a valóságot is. Márpedig PC-s kasszák között kizárólag a Laurel Számítástechnikai Kft. Laura kasszarendszere rendelkezik egyelőre forgalmazási engedéllyel. Ráadásul, mint ismert, nemrégiben a kiskasszák esetében visszavonták a SAM4S NR270 típusú pénztárgép engedélyét, amelyre piaci információk szerint 80 ezer megrendelést adtak le a kereskedők. Kétséges, mi lesz ezekkel a kereskedőkkel.

Az NGM olyan módosító javaslatot készít elő, amelynek alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik nem hajlandók az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére. A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

A Népszabadság szerint ezentúl a forgalmazók bejelentik a NAV-nak, milyen mennyiségű gépet tudnak szállítani, és annak mi az eladási ára. A kereskedőknek a hivatal weboldalán szereplő kasszák közül válogathatnak és rendelhetnek majd. Ha egy forgalmazó nem tudja leszállítani határidőre az ajánlott kasszákat, azt kötbér fenyegeti. A honlapon természetesen csak olyan gépek rendelhetők, amelyek rendelkeznek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével. Egyelőre nem tisztázott, hogy az összes kereskedőnek újra le kell-e adnia a megrendelését.