OKSZ: karácsonyi ajándék, vagy kasszacsere

OKSZ: karácsonyi ajándék, vagy kasszacsere
Vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végén az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint, mivel a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani. A Világgazdaság szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban több tervezet készül a helyzet megoldására.

Az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan megkezdődtek, de még messze nem zárultak le – írja a szövetség. A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végén. Az NGM üzletbezárási fenyegetése pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság előli menekülés miatt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szövetség arra reagált, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, a kormány korábbi döntésének megfelelően a kasszacsere végső határideje PC-s pénztárgépek esetén is 2013. december 31. A minisztérium kiemelte, a tervezett szabályok szerint akár az üzlete bezárására is számíthat az a kereskedő, aki nem rendelkezik az előírt határidőre új, engedélyezett pénztárgéppel.

Az OKSZ kiemeli: a kiskasszák esetében nincs előírt jövőbeni átállási határidő, így bármelyik kisbolt azonnal bezárható, ha ilyen tartalmú rendeletet alkot a szaktárca, hiszen az átállás eredeti határideje 2013. május 1., a türelmi időszak augusztus 31. volt, amelyek már rég lejártak. (A megrendelés határidejét később módosították október 1-re.) A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

A kiskasszák megrendelésére vonatkozó követelményt az OKSZ szerint haladéktalanul törölni kellene a pénztárgépekről szóló 3/2013. NGM rendeletből, felváltva az átállás, üzembe helyezés új, teljesíthető határidejével.

A Világgazdaság értesülése szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban jelenleg is több módosító javaslat készül, amelyektől a helyzet megoldását remélik.