Figyelmeztet a NAV: November 25-ig mindenki ellenőrizze rendelését!

Figyelmeztet a NAV: November 25-ig mindenki ellenőrizze rendelését!
Engedéllyel rendelkező onlinekasszát kell a vállalkozóknak rendelniük, ellenőrizniük kell azt is, a leadott rendelésük eljutott-e a forgalmazóhoz. Aki elmulasztotta a rendelést, vagy más problémával szembesül, az elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül is megrendelheti az online pénztárgépet. A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy aki eddig kötelezettsége ellenére nem rendelt pénztárgépet, annak haladéktalanul meg kell rendelnie az internetes felületen.

Elméletileg már minden átállásra kötelezett kiskasszás vállalkozásnak meg kellett rendelnie az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet, ezt az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi – írta az MTI. Vannak azonban olyan üzletek, cégek, amelyek nem megfelelő gépet választottak, vagy elmulasztották a megrendelést. Nekik gyors segítség, hogy a NAV honlapjáról is elérhető magyarorszag.hu portálon megtalálják azt a felületet, amelyen garantáltan megfelelő pénztárgépet rendelhetnek. A megrendelésről egy tájékoztató anyagot is közzétett a NAV.

Annak, aki már rendelkezik megkötött szerződéssel (megrendeléssel), két dolgot feltétlenül ellenőriznie kell – hívja fel a figyelmet az adóhatóság. Egyrészt, hogy a megrendelés, szerződés érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e, másrészt hogy a megrendelést, illetve szerződést visszaigazolta-e a forgalmazó.

Ha a megrendelést, illetve a szerződést még nem igazolták vissza, és a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte a megrendelő, akkor kérnie kell a pénztárgép eladójától egy olyan igazolást, amely arról szól, hogy a szerződést, megrendelést továbbította a forgalmazóhoz. Ezen a dokumentumon szerepelnie kell a forgalmazó visszaigazolásának is. Ezt az igazolást november 25-ig ki kell adnia a kassza eladójának. Ha valaki a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, úgy a forgalmazónak kell a szerződést, megrendelést visszaigazolnia, szintén legkésőbb 2013. november 25-ig.

De nem elég, hogy a megrendelést visszaigazolták, szükséges az is, hogy az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozzon. Ezt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján ellenőrizheti.

A hatóság számára minden megrendelés nyomon követhető, mivel az adatokat a forgalmazóknak kötelező továbbítaniuk a NAV-hoz. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal rendelkezik arról, mely adózók nem rendeltek még a jogszabályi előírásoknak megfelelő pénztárgépet.

A NAV ellenőrizni és szigorúan bünteti majd azokat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket – olvasható a közleményben.