Parlament: Hatósági áras lesz a mobil adatkapcsolat

Parlament: Hatósági áras lesz a mobil adatkapcsolat
Hatósági árat alkalmazhat a mobil adatkapcsolatra a nemzetgazdasági miniszter. Az Országgyűlés megszavazta az adótörvények módosítását, köztük az onlinekasszára vonatkozó szabályokat is. Bezárhatják az üzletet 12 nyitvatartási napra, ha nem lesz határidőre engedélyezett online pénztárgép. A múlt hét óta három új rendelet is szabályozza az átállást. A szervizeknek a megrendeléseket 8 napon belül kell továbbítani a forgalmazók felé, és a NAV honlapján is lehet kasszát rendelni.

 

Az Országgyűlés egy zárószavazás előtti módosítással lehetővé tette, hogy a nemzetgazdasági miniszter hatósági árassá tegye az elektronikus pénztárgépek és az adóhatóság közötti adatkapcsolatot. Korábban szakmai szervezetek is szorgalmazták a hatósági ár bevezetését. Az ár mértékéről egyelőre nincs információ. A MobilAdat Kft., amely a jelenleg forgalomban lévő pénztárgépek nagy részét ellátja SIM chippel, úgy nyilatkozott, hogy havi 2300 forintért végzi a szolgáltatást.

A képviselők – szintén a szakbizottság javaslatára – határoztak arról is, hogy az adóhatóság mulasztási bírság mellett 12 napra bezárathatja azt az üzletet, amely megszegi a pénztárgépek üzemeltetésével összefüggő kötelezettségeket.

A NAV tapasztalatai szerint olyan megrendelési gyakorlat alakult ki a pénztárgéppiacon, amely gátolja a pénztárgépek tömeggyártását. A megrendelési problémák jellemzően a viszonteladók, szervizek körében jelentkeztek, mivel sok esetben nem konkrét pénztárgéptípusra, hanem több gyártó termékére, szállítási határidő megjelölése nélkül vettek fel rendelést, amelyeket a gyártók, illetve forgalmazók felé nem továbbítottak. Vélhetően azért várják össze a rendeléseket, hogy mennyiségi kedvezményt harcoljanak ki a forgalmazónál.

Az új rendelet az NGM szerint orvosolja ezt a problémát. A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek – a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül – vissza kell igazolniuk a megrendeléseket.