Még csak 220 kassza működik online

Még csak 220 kassza működik online
Mindössze 220 online pénztárgépet helyeztek eddig üzembe – árulta el a Portfolio.hu kérdésére a NAV. Az adóhatóság szerint jelenleg is számos gép bekötése zajlik, nem szabad átfogó következtetést levonni a pillanatnyi helyzetből. Olyan is van, aki duplán kért regisztrációs kódot, mert időközben rájött, hogy jogosult lenne a támogatásra, ezért újraigényelte. Az OKSZ szerint tarthatatlan a december végi határidő.

A Portfolio.hu kérdésére a NAV közölte, eddig mindössze 220 darab online pénztárgépet helyeztek üzembe. Az adóhatóság szerint azonban nem kell messzemenő következtetést levonni a jelenlegi állásból, ugyanis számos gép bekötése zajlik.

Október közepéig közel 200 ezer regisztrációs kódot adott ki a NAV. Ebből 114 800 darab az 50 ezer forintos támogatásra is jogosít. A kódok száma azonban nem mutatja teljes bizonyossággal a bekötésre váró pénztárgépek számát.

Az adóhatóság szerint a kiadott kódok egy része duplikált. Előfordult, hogy az adóalany kért nem támogatott üzembe helyezési kódot, majd felvilágosították, hogy jogosult lenne támogatásra, ezt követően kapott támogatott kódot is.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban reagált arra, hogy a minisztérium az átállás december 31-i határidejét nem szándékozik kitolni. Szerintük nem tartható az év végi határidő, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Október óta a NAV bírságol is, ha a kereskedő nem rendelkezik üzembe helyezési kóddal és megrendelési szerződéssel.