Vámos: Júniusig csúszhat a kasszacsere

Durva és minősíthetetlen eljárásnak nevezte az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hogy az engedélyezési hivatal elhallgatta, miszerint egyes pénztárgéptípusoknál hiánypótlást írtak elő, majd miután a forgalmazó azt nem teljesítette, visszavonták az engedélyt. Így mintegy százezer hibás gépet rendeltek az érintettek. Vámos György szerint jövő júniusig is eltarthat a pénztárgépek cseréje. A csúszás véleménye szerint abból adódik, hogy többször változtattak a műszaki követelményeken, ami hátráltatta a fejlesztői munkát.

 

Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy olyanért fenyegetik üzletbezárással a kereskedőket, amiről nem tehetnek – jelentette ki a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy január elsején hipermarket nem nyithat ki online kassza nélkül. A módosítást az Országgyűlés már meg is szavazta.

Nemcsak a hipermarketek használnak számítógép alapú pénztárgépet, hanem a gyógyszertárak, benzinkutak, szállodák, valamint az olyan magyar hálózatok is, mint a CBA és a Coop – emelte ki Vámos György rámutatva, hogy az ilyen vállalkozások számára az év végi határidő semmiképpen sem tartható.

A február 15-én megjelent 3/2013 NGM rendeletben rögzítették a szuperkasszákkal szembeni követelményeket is. Ám a rendeletet és az informatikai követelményrendszert májusban módosították, ami azt jelentette, hogy az Adóügyi Ellenőrző Egységek (AEE) addig végrehajtott fejlesztését újra kellett kezdeni. Szeptemberben irányelvet adtak ki és újabb változtatásokat írtak elő. Akkor egy hónapnyi fejlesztőmunka veszett kárba. Így összesen négy hónapot vesztett az AEE egység fejlesztése, amit a gyártás beindításával meg kellett várni. Emiatt nincs elegendő AEE egység a piacon. A fejlesztések elhúzódása miatt az átállás át fog csúszni a jövő évre és Vámos György szerint akár júniusig is eltarthat.

Ilyen előzmények után legalábbis különös, hogy november 11-én Varga Mihály az Európai Kereskedelem Napján bejelentette: nincs határidő-módosítás. Ekkor az OKSZ azt kérte a miniszternek írott levelében, hogy – a kiskasszák számára engedélyezett módon – a régi PC-kasszákat is addig használhassák a kereskedők, amíg meg nem érkezik az új.

Minden üzletláncnak más az informatikai rendszere, amivel össze kell hangolni az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) működését, ráadásul még engedélyeztetni kell az egész együttműködő rendszert is. Ez a folyamat csak mostanában kezdődött el. Országosan 30-40 ezer nagykasszáról beszélhetünk.

Ami a kiskasszákat illeti, az OKSZ tudomása szerint a mintegy 200 ezerből nem sokkal több, mint 200 kis kassza volt a NAV-hoz bekötve a múlt héten, amikor több forgalmazó végre valóban megkezdhette az ilyen pénztárgépek kiszállítását. Ez utóbbiakkal kapcsolatban éppen egy hete derült ki, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végleg visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazni kívánt SAM4S NR-270-es kassza engedélyét, amire fölvettek 80 ezer megrendelést, és amiből közel 30 ezer már be is érkezett az országba.

Az engedélyezési hivatal csak október közepén hozta nyilvánosságra – azután, hogy szeptember végén lejárt a kiskasszák megrendelésének határideje –, hogy vannak olyan engedélyek, amelyek ugyan jogerősek, de a forgalmazást korábban feltételhez kötötték. Az MKEH elhallgatta az engedélyezéssel kapcsolatos információk egy részét, vagyis azt, hogy egyes géptípusok esetében hiánypótlást írtak elő. Ez súlyos helyzetbe hozott nagyon sok kereskedőt, akik már az előleget is kifizették – tette hozzá Vámos György.

 

Lett Alt Cash-engedély, de nem arra

 

A hétfői határidőre – az utolsó pillanatban – a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végül megadta az engedélyt arra, hogy az Alt Cash Kft. NR-300-as típusjelű online kasszáját forgalomba hozhatják. Ezt az engedélyt hetek óta lebegtette a hivatal egy hiánypótlás égisze alatt, miután a jogerős forgalmazási engedély mellett megtiltotta a gép, valamint egy másik modell, az NR-270 forgalomba hozatalát. Utóbbitól később visszavonták az engedélyt. Az Alt Cash mellett a Japan Cash nevű cég is zöld utat kapott ezzel a típussal – írta a Népszabadság.