Megmarad a támogatás, fix adatkapcsolati díj lesz

Azok a vállalkozók sem veszítik el az állami támogatást, akik nem tudnak január 1-jéig online pénztárgépet beüzemelni, mert nem kapták meg a készüléket. A rendeletet ma, az utolsó pillanatban módosították. A miniszter döntött a rögzített hatósági ár bevezetéséről is az adatkapcsolatban. Kiskasszáknál 1500, PC-s gépeknél 2500 forint lesz a havi forgalmi díj. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára bírálta a hatósági árat.

 

A nemzetgazdasági miniszter módosítja a pénztárgép támogatási rendeletet, így a vállalkozók jövőre is igénybe vehetik a cseréhez biztosított állami támogatást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel. A miniszter döntött a rögzített hatósági ár bevezetéséről is az adatkapcsolatban, ezzel lényegesen csökkennek a kereskedők, a vendéglátó iparban dolgozók online pénztárgéppel kapcsolatos üzemeltetési költségei – fogalmaz a közlemény.

Annak érdekében, hogy az online rendszer működtetése ne terhelje a kereskedőket túlzott mértékben, a miniszter rögzített hatósági ár bevezetéséről döntött az adatkapcsolatban, amely a kiskasszás vállalkozásoknál gépenként nettó 1500 forintra csökkenti a díjat, a PC-alapú kasszát üzemeltetőknek pedig nettó 2500 forintban állapítja meg a havi üzemeltetési költséget.

A nemzetgazdasági tárca által meghatározott ár torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György az MTI-nek úgy fogalmazott, egyetértenek a pénztárgépek cseréjéhez nyújtott támogatás igénylési határidejének meghosszabbításával, amelyet teljesen ésszerűnek tartanak.

Véleménye szerint ugyanakkor az online adatkapcsolatra vonatkozó rögzített hatósági árral - amelyet túl magasnak tart - a pénztárgép cseréjére kötelezettek rosszabbul járnak, ez torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez. A kiskasszás vállalkozások esetében a rögzített hatósági árnak a nettó 1500 forintos díjnál alacsonyabbnak kellett volna lennie az adatforgalmat alapul véve - mondta. Hozzátette: ezeknek a vállalkozóknak a havi 700-800 forintos ár lenne reális. A hatósági lépés hátterében a főtitkár szerint az állhat, hogy rosszul mérték fel az online adatkapcsolati piacot.