Meglódult év végén a kiskereskedelem

Meglódult év végén a kiskereskedelem
Beindult a kiskereskedelem növekedési üteme tavaly novemberben. A forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt 2012 novemberéhez képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel. Az élelmiszerek értékesítése 4,5 százalékkal, az üzemanyagoké 5 százalékkal volt több, mint az előző év azonos hónapjában.

A kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben tizenkét havi folyamatos csökkenés után tavaly áprilisban indult növekedésnek és a múlt év első tizenegy hónapjából hétben meghaladta az egy évvel korábbit.

Az élelmiszerek értékesítése 4,5, a nem élelmiszer jellegű termékeké 4,8, az üzemanyag-eladások 5,0 százalékkal haladták meg tavaly novemberben az egy évvel korábbit. A kereskedelmi forgalom novemberi élénkülésében szerepet játszhatott az egy évvel korábbi alacsony bázis, amikor 4,2 százalékos volt az éves visszaesés. A forgalom volumene így tavaly novemberben meghaladta a két évvel korábbit, akkor 1,4 százalékkal volt nagyobb a 2010. novemberinél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a tavaly áprilisban kezdődött növekedés megtört ugyan júniusban és szeptemberben, de július-augusztusban és októberben is egyaránt 1,2 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbival szemben. A nem élelmiszer jellegű termékek eladása májusban indult folyamatos növekedésnek a kisebb júniusi megingástól eltekintve. Az üzemanyag kereslete szintén április óta folyamatosan húzza a kiskereskedelmi forgalom növekedési mutatóját.