A kereskedelmet is visszaveti a netadó

A kereskedelmet is visszaveti a netadó
Felháborította az iparági szervezeteket az internetadó terve. Bár az NGM az új teher miatt jövőre 20 milliárd forintos többletbevétellel számolt, ha az új adónemet a jelenleg ismert tervezet szerint vezetnék be, a szolgáltatók ennek tízszeresét fizetnék. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) szerint az internetadó gátolja a gazdasági fejlődést és a növekedést, ezért közvetetten az adóbevételek csökkenéséhez vezet.

Számos iparági szervezet fogalmazott meg éles hangú kritikát a múlt kedden bejelentett internetadó tervezete miatt, egyéb hátrányok mellett kiemelve azt is, hogy annak hatása a kormány eddig megfogalmazott szándékaival is ellentétes lenne – írja a Világgazdaság.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint Magyarország lakossága és vállalkozásai ilyen extraterhek nélkül is lemaradásban vannak Európa többi országához képest, egy olyan korszakban, amikor a világháló nem csak a kommunikáció eszköze, de a gazdaságfejlesztés hajtóereje is. A szervezet álláspontja szerint az internetadó ellehetetleníti a kormány által kitűzött legfontosabb infokommunikációs célt, vagyis hogy 2018-ra valamennyi hazai háztartás számára megteremtsék a 30 Mbit/s-os webhozzáférés lehetőségét.

Az IVSZ felhívta arra is a figyelmet, hogy az új adó tovább nehezítené az elmúlt egy évben több mint 300 milliárd forintot befektető hazai távközlési cégek helyzetét, emellett hatalmas változásokat hozhat a kábelszolgáltatók piacán, hiszen az új teher miatt tömegével mehetnek tönkre a kis és közepes méretű, jellemzően magyar tulajdonban lévő kábeltársaságok. Éppen ezért az IVSZ az internetadóval kapcsolatos javaslat visszavonására szólította fel a kormányt.

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) szerint az internetadó gátolja a gazdasági fejlődést és növekedést, ezért közvetetten az adóbevételek csökkenéséhez vezet. A szervezet közleményében megjegyzi azt is, hogy a netezés adóztatását érintően egyetlen változást tudnak támogatni: a hozzáférési díj áfa-kulcsának nullára csökkentését.