Hamarosan robban az almabomba

Hamarosan robban az almabomba
Akár egymillió tonna is lehet az idei gyümölcstermés, amely a legutóbbi idők kiemelkedő hozama – írja a Szabad Föld. Meggyből a tavalyi 70 ezerrel szemben 80-85 ezer tonna termett. Az almatermés sokkal jobb, mint tavaly, akár 60 százalékkal lehet több az étkezési mennyiségű gyümölcs. A problémát az okozhatja, hogy mintegy 150 ezer tonnának sürgősen új piacot kell találni.

Az idei enyhe tél kedvezett a gyümölcstermésnek, ám a szárazság miatt csak ott volt kiemelkedő termésátlag, ahol időben tudtak öntözni. Az eper termőterülete nagyobb volt, mint tavaly, a mennyiség is kielégítő, ám a termelőknek okozott némi problémát, hogy a nagykereskedők importtermékkel akcióztak, így a magyar eper induló árát leszorították.

A meggy és a cseresznye termése is átlag felett alakult, meggyből a tavalyi 70 ezer helyett 80-85 ezer tonna termett. A cseresznyénél gondot okoztak az elmaradt növényvédelmi beavatkozások, sok helyen idejekorán tönkrement a termés.

Almából rekordmennyiség várható, ám ez azt is jelenti, hogy a szokásos felvevőpiacon nem lehet ennyit eladni. Mintegy 150 ezer tonnának kellene gyorsan új vevőket találni. A szilva és a kajszitermés is megfelelően alakul, utóbbi esetében a szokottnál alacsonyabb, kilónkénti 450-500 forintos előszezoni árak alakultak ki.