Kötelező lesz kiírniuk a boltoknak, hogy árstop van

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell az üzleteknek a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculati kézikönyv már meg is jelent a Magyar Közlönyben - olvasható a Pénzcentrum portál cikkében.

A kormány február 1-től több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-i szinten. Az élelmiszerárstop érinti:

a kristálycukrot,

a búzafinomlisztet,

a napraforgó-étolajat,

a sertéscombot,

a csirkemellet, a csirke far-hátat és

a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet.

E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a tavaly október 15-einél. Az árstop február 1-től május 1-ig tart. A rendelkezések betartását február 1-től a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja. A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket árusító üzletekben, piacokon jól látható információs táblákat kell kihelyezni a bejáratoknál - ezekből több színváltozat is készült. A kék változatot a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Forrás: Pénzcentrum/Kormányzati Tájékoztatási Központ

Kép: kormany.hu