Lefoglalt 15 tonna terméket a Nébih az ekáer indulása óta

Lefoglalt 15 tonna terméket a Nébih az ekáer indulása óta
Több mint 100 szállítmány, 1500 tonna élelmiszer ellenőrzését végezték el az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) indulása óta a kormányhivatalok és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei − közölte a hivatal az MTI-vel.

Hatékonyan ellenőrzi a NÉBIH az élelmiszer-szállítmányokat az EKÁER indulása óta. A hivatal közleménye szerint az ellenőröknek 65 tétel vizsgálata után kellett intézkedniük, és 14 921 kilogramm termék azonnali megsemmisítését rendelték el. Többek között mintegy 2 tonna karfiol és több mint 12 tonna citrusféle (mandarin és narancs) fogyasztókhoz jutását akadályozták meg az elmúlt hónapokban. További 18 tételnél jelölési, vagy regisztrációs hiányosságok miatt indítottak eljárást. A vizsgálatok nyomán milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.
Mint ismeretes, az idén életbe lépett Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer lényege, hogy aban minden útdíjköteles járművel végzett fuvart regisztrálni kell. Az új szabályozás célja a jogkövető piaci szereplők előnybe hozása, tevékenységük elismerése, az átláthatóság megteremtése, és az áfacsalás visszaszorítása.