Vasárnapi boltzár: éhen maradnak a plázázók

Vasárnapi boltzár: éhen maradnak a plázázók
Vitába keveredtek bérbeadójukkal a bevásárlóközpontokban működő vendéglátós vállalkozások. Vasárnap a boltzár miatt a vendéglátóhelyek forgalma jelentősen visszaesett, az üzemeltetők azonban nem szívesen engednek a szerződésben foglalt díjakból. Ennek eredményeképp egyre több plázás vendéglátóhely zár be vasárnapra. A folyamat láncreakciót indíthat el, mert vásárolni szinte már egyáltalán nem lehet, ha pedig a kávézók, éttermek sem lesznek nyitva, akkor végképp elpártolnak a látogatók.

Egyre több plázában működő vendéglátós dönt úgy, hogy nem nyit ki vasárnap. Szombatonként nincs okuk panaszra, azonban a vasárnapi zárva tartás miatt a hét utolsó napján már nem éri meg kinyitniuk, annyira érezhető, hogy a vásárlók elkerülik a nagy üzletházakat – jelezte az Origónak egy fővárosi plázákban kávézókat, éttermet üzemeltető vállalkozó.
A bérbeadók arra hivatkoznak, hogy a szerződésben rögzített összegtől nem áll módjukban eltérni. Több vendéglátós döntött úgy, hogy vasárnaponként mégsem tart nyitva, mert jelenleg úgy tűnik, nem sikerül közös nevezőre jutni az üzemeltetőkkel – írja a Napi Gazdaság.
A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit hangsúlyozta, még nagyon kevés idő telt el a vasárnapi boltzár bevezetése óta, így azt egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a forgalom heti, illetve havi szinten hogyan alakult az egyes bérlőknél. Az természetes, hogy a vasárnapi forgalom csökkent, a bevásárlóközpontok látogatottsága is visszaesett, de ennek az üzletmenetre gyakorolt hatásait még nem lehet megállapítani – jelezte a főtitkár.