Szépen csenget az online kassza, 100 milliárddal több az áfabevétel

Lényegesen több áfát róttak le idén a kiskereskedők, mint tavaly, a növekmény 106 milliárd forint. Varga Mihály szerint a kedvező folyamat más tényezők mellett az online pénztárgépek bevezetésével is magyarázható. A szakminiszter elmondta, az elektronikus készülékek segítségével eddig 930 millió tranzakcióról szerzett információt az adóhivatal.

 

Jelentősen nőtt a kiskereskedelmi szektorból származó áfabevétel, összesen 106 milliárd forinttal több forgalmi adót róttak le a hazai kiskereskedelem szereplői, mint tavaly ilyenkor. Az értékek alakulásában szerepet játszhatott a gazdasági növekedés, a rezsicsökkentés és a reálbérek emelkedése, de lényeges volt az új típusú pénztárgépek bevezetése is – nyilatkozta a nemzetgazdasági tárca vezetője a Magyar Nemzetnek.

Varga Mihály elmondta, hogy az első félévben 13,5 százalékkal növekedett a kiskereskedelem teljesítménye, ami a miniszter szerint nem kis részben a feketegazdaság visszaszorulásával magyarázható. Ezt igazolja, hogy kiugró bevételnövekedést jegyeztek fel a kiskereskedelem olyan szegleteiben, amelyekben az adóhatóság évtizedes tapasztalata szerint jelentős mértéket öltött a feketézés. E területek szereplői – például az élelmiszer- és ruhaboltosok, vagy a használtcikk-kereskedők – 33 milliárddal több áfát fizettek be az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest. A pénztárgépek bevezetésének sikere egyértelmű – fogalmazott Varga Mihály.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a kasszacsere folyamata tulajdonképpen lezárult, eddig több mint 156 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. Az érintettek szeptember 1-jétől már csak online készüléket használhatnak, aki pedig ezután is a régi gépét üzemelteti, annak mulasztási bírságra, esetleg üzletének átmeneti bezárására kell felkészülnie.